Paneeldeuren

Paneeldeuren kom je regelmatig wel eens tegen. Dankzij het tijdloze karakter van deze deuren is het ook niet verwonderlijk dat ze al populair sinds de vorige eeuw. Paneeldeuren zijn ook zeer eenvoudig aanpasbaar naar je persoonlijke smaak: ze komen dan ook in veel soorten, maten en kleuren. Paneeldeuren passen dan ook in een zeer brede waaier van interieuren. 

Wat zijn paneeldeuren?

De opbouw van een paneeldeur bestaat uit een frame met daartussen één of meerdere panelen. Daar waar de panelen en het frame klassiek gezien uit massief hout gemaakt werden, wordt tegenwoordig kunststof of triplex gebruikt. Je kan ze in verschillende stijlen krijgen, bijvoorbeeld met een landelijke uitstraling of net zeer strak en modern. Het is bovendien ook mogelijk om de panelen te combineren met glas.

Waarom paneeldeuren nemen?

De meerdere vlakken van een paneeldeur maken de uitstraling tijdloos. Je zag ze in de vorige eeuwen meestal met 3 of meerdere vlakken terwijl later modellen met 1 of 2 vlakken in populariteit won. Na even terein te verliezen van kunststofdeuren zijn ze tegenwoordig weer helemaal in. Er is tegenwoordig ook een handel waarbij authentieke deuren worden paneeldeuren in vooral oudere huisen.

Welke materialen worden gebruikt om paneeldeuren te maken?

Paneeldeuren kunnen uit verschillende materialen gemaakt zijn en alke materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen:

Massief hout

Vroeger in de jaren 30 werden paneeldeuren enkel uit massief hout gemaakt. Dit geeft de deuren een natuurlijke uitstraling en komt de kwaliteit ten goede. Je kan ze eenvoudig op maat maken en ook bewerken van bestaande deuren lukt zeer goed. Massief houten paneeldeuren zijn tevens ook geschikt als buitendeuren. Het nadeel is wel dat massief houten paneeldeuren gevoelig zijn voor temperatuurwissselingen en dat je hierdoor de deuren niet altijd goed kan sluiten.

Hardboard

Hardboard (plaatmateriaal van houtvezels) is vandaag het meest gebruikte materiaal bij paneeldeuren. Deze paneeldeuren zijn ofwel hol vanbinnen, of zijn opgevuldmet zachtboard. De voor- en achter platen zijn dan gemaakt uit hardboard. Het voordeel van deze deuren is dat ze relatief goedkoop zijn, maar daar tegenover staat dat ze niet eenvoudig op maat te maken zijn en dat de kwaliteit ook niet heel geweldig is. 

MDF

MDF is een geperst board met een behoorlijke dichtheid. Het grote voordeel van MDF is dat het makkelijk bewerkbaar en daardoor eenvoudig op maat te maken is. Ook ‘werken’ deze deuren bijna niet. Paneeldeuren van MDF worden ook veel in bouwmarkten aangeboden, maar hebben een minder goedkope uitstraling dan deuren van hardboard.

Paneeldeuren met glas

Paneeldeuren met glas bestaan uit de helft of meer dan de helft uit glas. In de meeste gevallen bevindt het glas zich bovenaan de deur. Het is tevens ook mogelijk om het glas uit meerdere vlakken te laten bestaan. Dit glas kan natuurlijk uit meerdere glassoorten bestaan, zoals: helder, gegraveerd, facet of geëtst mousseline glas. Paneeldeuren met glas zorgen voor meer lichtinval en geven een prachtig ruimtelijk effect. Als je vindt dat het glas te veel inkijk geeft, kun je bijvoorbeeld kiezen voor mat glas. Het is belangrijk dat je een glassoort neemt die goed bij de paneeldeur en dus ook goed bij het interieur past.